Doel en visie
SAB is uniek
De SAB Vereniging (samengevat: SAB) biedt ontwerpers en adviseurs in de bouwsector een multidisciplinair platform om kennis te delen, ervaring uit te wisselen en elkaar te inspireren. Daarin is SAB uniek; het is de enige vereniging die samengesteld is uit alle adviserende en ontwerpende disciplines binnen de bouwkolom.
SAB is een relatief kleine vereniging met 25 tot 30 leden. Wat SAB leden bindt is dat ze binnen hun eigen discipline professioneel actief zijn, op directieniveau functioneren, als ondernemer en werkgever optreden, eigen werkprocessen kennen en over een eigen relatiekring beschikken. Ieder lid heeft een toegevoegde waarde voor de vereniging en draagt bij aan een evenwichtige mix van disciplines.
Overigens staat SAB altijd open voor toetreding van potentiële nieuwe leden die het multidisciplinaire karakter van de vereniging kunnen vergroten.
SAB deelt kennis en ervaring
SAB is een netwerk waarbinnen leden inhoudelijk kunnen sparren met adviseurs en ondernemers uit de eigen en aanverwante vakgebieden. Het onderling uitwisselen en delen van kennis, visie en ervaring, geeft inzicht in elkaars ambities en vormt een bron van inspiratie. Met dit doel stelt SAB rond een ‘rode draad’ een jaarprogramma op. Dit programma bestaat uit thematische bijeenkomsten met lezingen en gastsprekers, projectbezoeken en binnen- en buitenlandse excursies. Door de informele en ongedwongen sfeer van deze activiteiten is de bereidheid om kennis te delen en ervaring uit te wisselen bijzonder groot. Openheid en inzet is de basis voor het succes van SAB.
SAB maakt het verschil
SAB staat midden in de beroepspraktijk en volgt de ontwikkelingen binnen de ontwerpende en adviserende disciplines op de voet. SAB denkt graag mee en mengt zich met hetzelfde enthousiasme in maatschappelijke discussies. SAB laat de leden met elkaar een mening vormen over alle facetten van hun vakgebied, waardoor SAB altijd een dynamische en breed gedragen visie op de toekomst heeft.
Historie
De geschiedenis van SAB gaat terug tot de nadagen van de wederopbouw van Nederland, die in 1965 officieel voltooid werd verklaard. De oorlogsschade was inderdaad hersteld, maar door de nijpende woningnood stond de bouwsector nog steeds voor een omvangrijke opgave, die bovendien door overheidsbemoeienis bijzonder complex was geworden.
Onder deze omstandigheden riep een aantal architectenbureaus in de buurt van Amersfoort de SAB Vereniging in het leven. Bij de oprichting in 1967 stond de afkorting SAB voor Samenwerkende Architekten Bureaus. De vereniging stelde zich in eerste instantie louter bedrijfsmatige doelen. Om elkaar te helpen professioneler in het vak te staan, richtten aangesloten bureaus zich gezamenlijk op de verbetering van bedrijfsvoering en ontwikkelden onder andere een standaardbestek en een standaardsysteem voor urenadministratie.
Binnen twee decennia ontwikkelde SAB zich tot een multidisciplinaire beroepsvereniging; ook ontwerpers en adviseurs vanuit de disciplines landschapsarchitectuur, stedenbouw, bouwfysica, bouwconstructie, installatietechniek en bouwmanagement traden tot de vereniging toe. SAB stelde zich een nieuw doel door integrale samenwerking in de bouwvoorbereiding te willen bevorderen. Sindsdien staat de verenigingsnaam als afkorting van Samenwerkende Architecten en Bouwadviseurs.
SAB ontwikkelde een cultuur waarin ieder lid inbreng had en werkgroepen kon opzetten. Deze werkgroepen verrichtten uiteenlopende onderzoeken naar verschillende aspecten van de bouwvoorbereiding. Zo ontwikkelde SAB tools die bij hebben gedragen aan de optimalisatie van werk- en bedrijfsprocessen, zoals de Autarkische Woning, het Nieuwe Maaiveld en de tool Trias Energetica.
Veel van de door SAB ontwikkelde richtlijnen en producten zijn door de beroepsgroep overgenomen en in publicatie verschenen: Het Integrale Contract/De integrale Opdracht; Richtlijnen voor de Omgevingsvergunning; SAB Standaard Contract; SAB Handboek Kwaliteitszorg; en SAB Werkboek Projectleiding.
Gedurende een halve eeuw heeft SAB haar bestaansrecht en nut bewezen. Steeds wist ze doeltreffend in te spelen op verschillende ontwikkelingen in de bouwsector. Tegenwoordig is SAB een alom gerespecteerde vereniging; een niet mis te verstaan gezelschap van ontwerpers en adviseurs die door het delen van kennis elkaar weten te inspireren tot het ontwikkelen van nieuwe visies op de huidige en toekomstige bouwopgave.
Lidmaatschap
SAB verwacht van zijn leden een actieve opstelling. Dat betekent dat tenminste één vertegenwoordiger van het bureau regelmatig de ledenbijeenkomsten bijwoont. Tevens verwacht SAB dat de leden deelnemen aan studies en werkgroepen. Ten slotte wordt regelmatig een beroep op de leden gedaan om zitting te nemen in het bestuur van de vereniging.
Alle SAB leden zijn ook lid van een beroepsorganisatie zoals BNA, ONRI of NVTL. Dit lidmaatschap is echter geen voorwaarde voor het SAB lidmaatschap.
Lid worden van SAB kan alleen op voorspraak van een bestaand lid en over nieuwe leden wordt geballoteerd. De vereniging is van mening dat op deze manier de samenhang en het karakter van de vereniging het best gewaarborgd zijn.
Naast bureauleden kent SAB ook Buitengewone leden. Buitengewone leden zijn natuurlijke personen die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de verwezenlijking van het doel van de vereniging en die niet aan een onderneming verbonden zijn die gewoon lid zou kunnen zijn.
De contributie wordt jaarlijks vastgesteld; bij de aanvang van het lidmaatschap wordt een eenmalige contributie in rekening gebracht.
Bestuur
A. (Arno) Vonk (voorzitter)
IGG Bouweconomie
A.R. (Sander) van Eerden (penningmeester)
Van Eerden Constructieadvies bv
K. (Kristen) Wokke (secretaris)
Bureau de Bont
B. (Berend) Hoffmann
Common Affairs
J. (Janneke) van der Weerd
LBP Sight